Takapakkia kevääseen

Lämpötilat tänään maanantaina ovat kohonneet etelä- ja keski-Suomessa monin paikoin päälle 10 asteen, maksimit Kaarinassa ja Eurajoella +12,4 – lukema, joka onkin mantereen lämpimin tänä vuonna.

Lähes yhtä lämmintä ja aurinkoista on varsinkin maan eteläosissa vielä keskiviikkoon asti. Suomen kaakkoispuolella oleva säähän pitkään vaikuttanut vahva korkeapaine alkaa kuitenkin vähitellen heikentyä ja lopulta keskus alkaa liikkumaan kaakkoon torstaina. Samalla Suomen koillispuolelle muodostuu matalapaine ja kylmää ilmaa pääsee virtaamaan maahamme pohjoisesta loppuviikon aikana. Tällöin maan pohjoisosassa saattaa olla päivisinkin pikkupakkasta ja eteläosassakin on päivisin vain muutama lämpöaste, öisin pakkasella pysytään koko maassa.

Lunta ei maan etelä- ja länsiosissa ei juurikaan ole. 50 senttiä tai enemmän on sen sijaan vielä linjan Ii – Kuhmo pohjoispuolella. Lunta on eniten Puolangan Paljakassa 106 cm. Lumen sulaminen on ollut hidasta kuivan sään ja kylmien öiden takia. Jonkin verran saattaa sataa lähinnä maan keski- ja pohjoisosassa torstain-perjantain aikana. Sade tulee aluksi vetenä, sään kylmetessä myöhemmin paikoin myös lumena. Muutoin viikko näyttää ennusteiden valossa enimmäkseen poutaiselta koko maassa, joskin pilvisyys lisääntyy maan eteläosissakin.

Auringonpimennys olisi perjantaina mutta pilvisyys voi tuolloin olla varsin runsasta. Tällä hetkellä pienet mahdollisuudet pimennyksen näkymiseen näyttäisivät olevan maan etelä- ja länsiosissa. Kilpisjärvellä auringon kiekosta pimenee peräti 94, maan eteläosissa noin 80 prosenttia. Pimennys on suurimmillaan puolenpäivän aikoihin.

Ulkomaiden sääuutisoinnista valtaosa on liittynyt Pam -nimiseen sykloniin, joka on aiheuttanut laajaa tuhoa Vanuatun 83 saarta käsittävässä saarivaltiossa lounaisella Tyynellämerellä. Myrskytuulet puhalsivat jopa 75m/s nopeudella (puuskissa 95m/s) Pamin ollessa voimakkain mahdollinen, eli viidennen luokan trooppinen hirmumyrsky. Avustustyöntekijät arvioivat, että myrsky saattaa olla saarivaltion historian voimakkain ja ylipäätään yksi pahimmista luonnonmullistuksista Tyynenmeren alueella. Maan pääkaupungissa Port Vilassa ei ole vettä eikä sähköjä ja yhteydet ovat poikki myös ympäröiville saarille. Tuuli ja tulvavesi ovat tuhonneet rakennukset, pellot ja puutarhat, tuhansien pelätään kuolleen. Katastrofin koko laajuuden selvittäminen tulee kestämään viikkoja, jopa kuukausia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *