Västäräkistä vähäsen

Sään lämmetessä lintujen kevätmuutto kiihtyy. Lajien ”tiedusteluyksiköitä” saattaa saapua maahamme hyvinkin aikaisin. Ensimmäiset havainnot västäräkistä sijoittuvat helmikuun lopulle, mutta vieläkään niitä ei kovin yleisesti näytä esiintyvän, osasyynä ilmavirtausten suunta ja koleus. Itse näin ensimmäisen västäräkkipariskunnan kuljeskelemassa pellolla viime viikon torstaina.

Vaikka lorun mukaan västäräkistä on enää vähän kesään ja pääskysestä ei päivääkään – niistäkin on jo Varsinais-Suomessa viikon verran tehty havaintoja – saadaan kesän saapumista vielä jonkin aikaa odotella. Ilmavirtaukset ovat tämän viikon osalta lähinnä pohjoisvoittoisia ja lämpötilat eivät nouse maksimissaan kovin paljoa yli 10 asteen. Keskiviikon ja torstain välisenä yönä tuuli saattaa voimistua Selkämerellä ja länsirannikolla jopa myrskylukemiin. Etelä- ja Keski-Suomeen leviää kolean tuulen mukana sadealue. Torstain aikana sade voi olla osin lunta tai räntää. Viikonloppuna Norjanmerelle näyttäisi parkkeeraavan sitkas matalapaine jonka seurauksena virtaus tulisi idän suunnalta sateiden ollessa lähinnä iltapäiväkuuro-tyyppisiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *