Yhdysvallat, tornadojen maa

Tornadot ovat yksi maailman rajuimmista sääilmiöistä ja jälleen on se aika vuodesta, kun ne alkavat Pohjois-Amerikassa olla aktiivisimmillaan. Tornadoja esiintyy selvästi eniten 3 kuukauden pituisella kaudella huhtikuun alusta kesäkuun loppuun.

tornadoes-avg-monthly-graph

Tornadoja havaitaan vuodessa keskimäärin noin 1400 kpl. Kuluvan vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana tornadomäärät jäivät harvinaisen pieniksi.

tornadoseason

Huhtikuussa tornadoja muodostuu eniten Texasin, Oklahoman sekä Kansasin osavaltioissa ns tornadokujalla.

tornadothuhtikuutornadokuja

Tornadokauden tosin voidaan sanoa jo alkaneen, sillä 25. maaliskuuta Tor:Con-indeksin ollessa 4-tasoa, Arkansasin ja Oklahoman osavaltioissa syntyi pienimuotoinen kuuden tornadon sarja, joista voimakkain (luokkaa EF-2) kylvi tuhoa Tulsassa. Tuloksena tuhoutuneita rakennuksia ja voimalinjoja sekä kaatuneita puita 14 kilometrin matkalla tornadon ollessa leveimmillään noin 740m halkaisijaltaan. Yksi ihminen sai surmansa ja 30 muuta loukkaantui.

Myös Oklahoman Mooressa riehui tornado, joka vahvistettiin olleen hetkellisesti jopa luokkaa EF-2. Videolla nähdään voimalinjojen massiivinen tuhoutuminen.


Historiaa

41 vuotta sitten, 3.–4. huhtikuuta 1974 Yhdysvalloissa rekisteröitiin peräti 148 tornadoa, joista 30 oli erityisen voimakkaita. Ne kulkivat kaikkiaan 4 000 kilometrin matkan 13 osavaltion alueella. EF5-tornadoja oli kaikenkaikkiaan 7 kpl. Kuolonuhrien määrä oli 319.

USA:n historian tuhoisin, niin sanottu Kolmen osavaltion läpi pyyhkäissyt tornadojen parvi, eteni 18. maaliskuuta vuonna 1925 350 kilometriä Missourin, Illinoisin ja Indianan halki jättäen jälkeensä 695 kuollutta.

Vuonna 2011 huhtikuun 25-28. päivän aikana 355 tornadon sarja aiheutti 325 kuolonuhrin ja tuhansien loukkaantumisten lisäksi massiivista tuhoa.   Jakson aikana esiintyi ainakin kolme EF5-tornadoa (Smithville, Hackleburg ja Philadelphia[MS]).


Tornadot syntyvät, kun tornadokujasta länteen sijaitsevilta Kalliovuorilta puhaltavat kylmät ja kuivat tuulet osuvat yhteen meksikonlahden lämpimien ja kosteiden tuulien kanssa. Syntyy vaakasuoraa pyörteisyyttä, jonka voimakas nousuvirtaus nostaa osin pystyyn.


Tekniikka mahdollistaa nykypäivänä myös seurata myrskybongarien liikkeitä netin välityksellä. Joillakin on mukana laitteisto webcameineen, joka mahdollistaa live stream-lähetykset. Lähetyksiä kannattaa seurata Suomen aikaa lähinnä n klo 22-04, sillä tuolloin paikan päällä on iltapäivä ja ukkosmyrskyjen/tornadojen hektisimmät hetket ovat yleensä klo 15-21 paikallista aikaa.

Asiasta kiinnostuneille muutama chasereiden live stream -linkki:

Ukkostutkia, sadetutkia, ennustekarttoja ym:

Myrskybongauslinkkejä

Kerään Twitteriin listaa tämän aihepiirin uutisista. Lista löytyy tästä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *